Πέμπτη 29 Οκτωβρίου 2015

ΣΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΠΕΙΡΑΙΑ

Μια μέρα στο θέατρο

Το Δημοτικό Θέατρο Πειραιά δημιουργεί και παρουσιάζει την εκπαιδευτική θεατρική παράσταση-βιωματική εμπειρία «Μια Ημέρα στο Θέατρο» για τους μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των σχολείων του Πειραιά και της Αττικής. Το πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα  θα χαρούμε κι εμείς, οι μαθητές της Δ τάξης, στις 5 Νοεμβρίου 2015.


Η εμπειρία της επίσκεψης περιλαμβάνει:

Ζωντανή, θεατρική αφήγηση ιστορικών στοιχείων αλλά και πραγματικών περιστατικών που συνδέονται με την Ιστορία του Δημοτικού Θεάτρου Πειραιά

• Διαδραστικά θεατροπαιδαγωγικά παιχνίδια (αυτοσχεδιασμοί, κουίζ, φωνητικές και εκφραστικές ασκήσεις, παιχνίδι με τα συναισθήματα κλπ.) που στοχεύουν στην ενεργή συμμετοχή των μαθητών - θεατών, στο πλαίσιο της βιωματικής ξενάγησης, η οποία θα καταλήγει στον χώρο της σκηνής, 

• Συνομιλία με τους μαθητές, ώστε μέσα από κατευθυνόμενες ερωταπαντήσεις να αναδειχθεί η βαρύτητα που έχει το θέατρο ως παιδαγωγικό, εκπαιδευτικό και πνευματικό γεγονός.

• Γνωριμία με τις ιδιαιτερότητες των στοιχείων που συνθέτουν την Τέχνη του Θεάτρου, μέσω της καταγραφής των συστατικών της τέχνης όλων των ειδικοτήτων που συμμετέχουν στη δημιουργία του.

  • Παρακολούθηση της θεατρικής παραάστασης

Τρίτη 27 Οκτωβρίου 2015

ΕΝΑ ΓΑΪΔΟΥΡΙ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ ΜΑΣ


Ναι, καλά διαβάσατε! Ένα γαϊδούρι , που ακούει στο όνομα  Πλάτων, μας έχει γίνει  καθημερινός  σύντροφος στην τάξη. Δεν είναι μόνο που μας μιλά για όσα όμορφα συμβαίνουν στο βιβλίο της Άλκης Ζέη " Ο θείος Πλάτων", είναι που τώρα μας επισκέπτεται και ως λούτρινος φίλος και κατασκοπεύει το μάθημά μας... αλλά μας αρέσει. Χθες ήταν η πρώτη του φορά στην τάξη και εισέπραξε πολλές αγκαλιές από όλους μας. Την Παρασκευή πάλι, θα θρονιάζεται στις αγκαλιές των μαθητών που θα διαβάζουν το βιβλίο του.... Τι τυχερό γαϊδούρι!

ΕΝΑ ΣΤΕΦΑΝΙ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΗΡΩΕΣ ΤΟΥ 1940

Οι αγώνες των απλών ανθρώπων που ύψωσαν το ανάστημά τους και αντιστάθηκαν  στο Φασισμό μας ενέπνευσε την ομαδικά χειροτεχνία με την οποία καταπιαστήκαμε χθες στο Μάθημα της Γλώσσας.
Συνθήματα και προκηρύξεις ετοιμάστηκαν σε χρόνο ρεκόρ από όλους μας, γιατί είμαστε δημιουργικοί και συνεργαζόμαστε άψογα.




Τρίτη 20 Οκτωβρίου 2015

Η ΤΕΧΝΗ ΤΗΣ ΑΡΧΑΙΚΗΣ ¨ΠΕΡΙΟΔΟΥ

ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΚΟΥΙΖ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ 7




Η ΠΡΩΤΗ ΜΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΕΠΙΣΚΕΨΗ

 Τη Δευτέρα, 19 Οκτωβρίου , τα τρία τμήματα της Δ τάξης είχαμε  τη χαρά να παρακολουθήσουμε τη θεατρική παράσταση "Η ΦΑΡΜΑ ΤΟΥ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟΥ" στο Δημοτικό Θέατρο Πεύκης. Το έργο, βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο των Β.Σαμαρά και Γ. Κορμά,  μας έφερε   σε επαφή με πολύ σημαντικά θέματα ασφάλειας στο Διαδίκτυο: 
- αποφυγή επικοινωνίας με αγνώστους 
- προστασία των προσωπικών δεδομένων 
- ανάπτυξη της κριτικής σκέψης γύρω από την αξιοπιστία των διαδικτυακών πληροφοριών
- σεβασμός στην ιδιωτική ζωή τρίτων 
- παρενόχληση και γελοιοποίηση στο Διαδίκτυο 
- ηθική και υπεύθυνη χρήση του Διαδικτύου.
Φεύγοντας σιγομουρμουρίζαμε  τους στίχους του τραγουδιού της παράστασης.....

                                       "Δεν ανοίγουμε email από αγνώστους 
                                 και δε δίνουμε ποτέ το όνομά μας,
                                   τη διεύθυνση και το τηλέφωνό μας,
                                          προκειμένου να μη βρούμε τον μπελά μας ...."


Τετάρτη 14 Οκτωβρίου 2015

ΕΘΙΜΑ ΚΑΙ ΛΑΤΡΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ... ΤΟΥ ΝΕΡΟΥ

Το έθιμο της «Πιπεριάς»
    
Το έθιμο της «Πιπεριάς» τηρούνταν στην Κύμη της Εύβοιας και γινόταν το καλοκαίρι, για να βρέξει και να ποτιστούν τα διψασμένα καλαμπόκια.
    Το πρωί, πριν σκάσει ο ήλιος, ντύνουν μια γυναίκα του χωριού «Πιπεριά» , δηλαδή την τυλίγουν με ανθισμένη αγριάμπελη. Μετά , δένουν στη μέση της ένα μακρύ κόκκινο ζωνάρι. Στην άκρη του ζωναριού δένουν ένα μεγάλο κουδούνι προβατίνας, το οποίο ακούγεται καθώς η γυναίκα περπατάει.
    Στο μεταξύ έχουν μαζευτεί όλοι οι χωριανοί, άντρες, γυναίκες και παιδιά γύρω της. Ο γεροντότερος του χωριού φέρνει μια μεγάλη λεκάνη με νερό και πρώτος παίρνει νερό με τη χούφτα του και καταβρέχει τη γυναίκα που είναι ντυμένη «πιπεριά». Στη συνέχεια, κάνουν όλοι το ίδιο, ενώ η «πιπεριά» κάνει υποκλίσεις σε εκείνον που την καταβρέχει. Όλοι μαζί τραγουδούν:
                                   Πιπεριά γλυκιά ρουδιά
                                   γλήγουρα στουν Αϊ-Λια
                                    Κι Αϊ-Λιας στον ουρανό,
                                     για να ρίξ’ Θεός νερό.
                                 Για τα στάρια, για τα κθάρια,
                                για τα φτωχού τα παρασπότια.
    Ύστερα περνούν όλοι μαζί από όλα τα σπίτια του χωριού. Λένε πως πολλές φορές μετά το γύρισμα της «Πιπεριάς» βρέχει!


Ένα έθιμο της Πρωτοχρονιάς
    
Σε πολλά μέρη της Ελλάδας, την Πρωτοχρονιά το πρωί, νύκτα ακόμη, σηκωνόταν ο νοικοκύρης του σπιτιού κρυφά και πήγαινε στη βρύση του χωριού. Αφού πλενόταν, έπαιρνε μια πέτρα μικρή και την έπλενε καλά στη βρύση. Μετά έκοβε ένα κλωνάρι από κάποιο οπωροφόρο δέντρο και το έβρεχε κι αυτό. Σε μερικά χωριά, έριχναν στη βρύση κι από ένα νόμισμα και μια χούφτα σπόρους.
    Στη συνέχεια ο νοικοκύρης γύριζε στο σπίτι και έβρεχε όλους στο κεφάλι, χτυπώντας τους με το βρεγμένο κλωνάρι και την πέτρα λέγοντας: «σιδεροκέφαλοι, χρόνια πολλά».



Λατρευτικές εκδηλώσεις όπου χρησιμοποιείται το νερό στην Εκκλησία
Στο Χριστιανισμό: Στην ορθόδοξη εκκλησία , στη γιορτή των Φώτων,  το νερό παίζει τον πρωταρχικό ρόλο στην τελετή αγιασμού των υδάτων που γίνεται σε όλους τους ναούς. Επίσης μετά την ταφή του νεκρού, όσοι παρευρίσκονται πλένουν τα χέρια τους σε ένδειξη εξαγνισμού.
Στον Ισλαμισμό: Οι μουσουλμάνοι προσεύχονται 5 φορές την ημέρα στραμμένοι προς τη Μέκκα. Πριν από κάθε προσευχή, πλένουν τα χέρια, τα πόδια, τα αυτιά και το στόμα τους  και βγάζουν τα παπούτσια τους πριν μπουν στο τζαμί για προσευχή.
Στον Ινδουισμό: Οι ινδουιστές θεωρούν τα νερά του Γάγγη ιερά και μπαίνουν σε αυτά για να θεραπευτούν. Στις όχθες του υπάρχουν ιερές πόλεις όπου οι πιστοί πάνε να προσκυνήσουν. Οι προσκυνητές χύνουν επίσης νερό μέσα στο Γάγγη ως προσφορά στους θεούς τους. Οι ινδουιστές το μήνα Φεβρουάριο ή Μάρτιο γιορτάζουν την επιστροφή της άνοιξης. Τότε βγαίνουν στους δρόμους, ανάβουν φωτιές και ραντίζουν ο ένας τον άλλο με σκόνες ή χρωματισμένο νερό.



ΠΗΓΗ:http://micro-kosmos.uoa.gr/gr/magazine/ergasies_foititon/ettap/Water/files/to_ethmo_tis_piperias.htm


Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

ΤΟ ΝΕΡΟ ΚΥΛΑ ...

Πώς θα γράψουμε αύριο Παραγωγή Γραπτού Λόγου, αν δεν έχουμε πρώτα, έστω και νοερά, περιπλανηθεί σε ένα ποτάμι, μια λίμνη ή σε καταρράκτες;   Ευκαιρία, λοιπόν, μια που γνωριζόμαστε με την Ελλάδα, στη Μελέτη, να "ταξιδέψουμε " στο υγρό στοιχείο της....




Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

ΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΤΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΜΕ ΤΑ ΒΙΒΛΙΑ ΤΗΣ ΑΛΚΗΣ ΖΕΗ

  Ο Μαραθώνιος Ανάγνωσης αποτελεί ένα ολοκληρωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα λογοτεχνίας για να παρουσιαστεί και να συζητηθεί ένα βιβλίο σε μια σχολική ομάδα. 

Με αφορμή δυο βιβλία της γνωστής και πολυβραβευμένης  συγγραφέως,  θα εργαστούμε διαθεματικά , θα μοιραστούμε και θα ανταλλάξουμε σκέψεις και απόψεις και θα αναπτύξουμε διάλογο με στόχο να γίνουμε ενεργητικοί αμναγνώστες.

Μέσα από τις σελίδες των βιβλίων  "Ο ΘΕΙΟΣ ΠΛΑΤΩΝ" και " ΤΟ ΚΑΠΛΑΝΙ ΤΗΣ ΒΙΤΡΙΝΑΣ" που διαβάζουμε στην ώρα της Φιλαναγνωσίας, αλλά και στο καθημερινό δεκάλεπτο της ανάγνωσης,  διακρίνουμε τα  ζωηρά αφηγηματικά πρόσωπα, ερχόμαστε σε επαφή με τη λογοτεχνικότητα , το πηγαίο χιούμορ και την καλοδουλεμένη πλοκή  των έργων της Άλκης Ζέη,στα οποία συναντάμε διαχρονικές αξίες και  σύγχρονους κοινωνικούςπροβληματιοσμούς.
Τα  παραπάνω βιβλία θα αλλάζουν χέρια σαν σκυτάλη στους μαθητές που θα τα δανείζονται από την τάξη. Για να δούμε... ως τα τέλη Γενάρη θα έχουμε καρταφέρει να τα δανειστούμε όλοι όλα;  

ΑΠΛΟΙ ΤΡΟΠΟΙ ΕΚΜΑΘΗΣΗΣ ΟΡΘΟΓΡΑΦΙΑΣ

Το κάθε παιδί μαθαίνει ορθογραφία με διαφορετικό τρόπο. Αρκετά παιδιά,  ενώ ξέρουν τον κανόνα, τον ξεχνούν όταν γράφουν! Να  μερικές ιδέες για το πως μπορεί να διδαχθεί η ορθογραφία και η γραμματική.

  • Συστηματική και επαναμβανόμενη κατάρτιση των βασικών κανόνων. Αρχικά πρέπει να διδάξουμε καλά τους βασικότερους κανόνες και να βεβαιωθούμε ότι το παιδί τους έχει κατανοήσει αρκετά. Ανά τακτά χρονικά διαστήματα πρέπει να κάνουμε επανάληψη των κανόνων.

  • Οπτική παράσταση των κανόνων. Σχετίζουμε έναν κανόνα ορθογραφίας με εικόνες και διαφορετικά χρώματα.

  • Μπορούμε στα σχολικά κείμενα να κάνουμε ομαδοποίηση των λέξεων. π.χ. Ζητάμε από το παιδί να βρουν όλα τα ρήματα σε -ιζω ή όλα τα θηλυκά ουσιαστικά και να τα γράψουν. Είναι μια καλή εξάσκηση στους κανόνες.
Το πιο σημαντικό είναι να μην αγχώνουμε τα παιδιά για τα ορθογραφικά λάθη, έτσι απογοητεύονται και πέφτει η αυτοεκτίμηση τους. Ας τα διορθώνουμε διακριτικά και με θετικό τρόπο.
Στα δευτερεύοντα μαθήματα να μην λαμβάνονται υπόψη τα ορθογραφικά λάθη και να μην επηρεάζουν το βαθμό.
Το να γράψει το παιδί π.χ. 10 φορές μια λέξη που έκανε λάθος...δεν βοηθά σε τίποτα!! Δεν μαθαίνει έτσι! Προτιμήστε τα οπτικά ερεθίσματα και τη συχνή επανάληψη.

 πηγή: Περί Μαθησιακών Δυσκολιών

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 2015

ΑΠΟ ΠΟΥ ΚΡΑΤΑΕΙ Η ΣΚΟΥΦΙΑ ΣΟΥ;

Ψάξαμε και βρήκαμε τα μέρη καταγωγής μας.Μύκονος, Γιάννενα, Κύθνος, Ικαρία, Φούρνοι Κορσεών, Κύπρος, Λευκάδα, Κρήτη, Σπέτσες, Τρίκαλα Κορινθίας, Βόλος  και τόσα άλλα γράφτηκαν στα πολύχρωμα αυτοσχέδια σημαιάκια μας και με τη βοήθεια πλαστελίνης και οδοντογλυφίδων τοποθετήθηκαν στο χάρτη της ομάδας μας. Στιγμιότυπα  εδώ:




ΔΕ ΦΟΒΑΜΑΙ ΤΗ ΔΙΑΙΡΕΣΗ!

Με τις παρακάτω παρουσιάσεις , η διαίρεση μοιάζει παιχνιδάκι!

ΔΙΑΙΡΩ ΜΕ ΜΟΝΟΨΗΦΙΟ ΔΙΑΙΡΕΤΗ


ΔΙΑΙΡΏ ΜΕ ΔΙΨΗΦΙΟ ΔΙΑΙΡΕΤΗ






Δευτέρα 5 Οκτωβρίου 2015

Μια μέρα αφιερωμένη στα Ολυμπιακά Ιδεώδη


Τα παιδάκια της Δ2,αρχικά,  παρακολούθησαν  ένα 25λεπτο βίντεο με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες στην Αρχαία Ελλάδα και συζήτησαν για τα Ολυμπιακά Ιδεώδη. Εκτός από το ότι μεταφέρθηκαν νοερά στην Αρχαία Ολυμπία κι αισθάνθηκαν πως παρακολούθησαν την πενθήμερη διοργάνωση των αγώνων, έννοιες όπως   αυτή της ευγενούς άμιλλας και του ευ αγωνίζεσθαι τα  απασχόλησαν ιδιαίτερα .

Αργότερα, με συγκίνηση παρακολούθησαν την προβολή ενός βίντεο για τους σύγχρονους Ολυμπιακούς  και Παραολυμπιακούς Αγώνες και θαύμασαν το πείσμα και τη δύναμη των αθλητών, κυρίως των εχόντων κάποιας μορφής αναπηρία.
Τέλος, κι ενώ είχαν συναισθηματικά κινητοποιηθεί αρκετά, πέρασαν στο πίσω μέρος της τάξης μας, στο μεγάλο οβάλ τραπέζι, όπου είχε στηθεί ένα αυτοσχέδιο επιτραπέζιο παιχνίδι, αποκλειστικά για αυτά. Με ερωτήσεις σχετικές με όσα είχαμε συζητήσει για τους Ολυμπιακούς αγώνες και με κάρτες τύχης που τα προχωρούσαν μπροστά ή τα έστελναν πίσω, ανάλογα με την κατάσταση που περιέγραφαν.  Δεν έφτασε καμιά ομάδα στο τέρμα, γιατί το παιχνίδι θα είναι εκεί και θα μας περιμένει να παίξουμε ξανά και ξανά! 

                                   ΕΠΙΤΡΑΠΕΖΙΟ γιατί έτσι μαθαίνουμε διασκεδάζοντας





Δημιουργίες με αφορμή τα ΜΑΘΗΜΑΤΙΚΑ

Τάγκραμ, ένα αρχαίο παιχνίδι
















Το τάνγκραμ (Tangram) είναι ένα κινέζικο παιχνίδι τύπου puzzle. Δημιουργείται  από ένα τετράγωνο που κόβεται σε επτά άλλα μικρότερα σχήματα (5 τρίγωνα, ένα πλάγιο παραλληλόγραμμο και ένα τετράγωνο) τα οποία μπορούν να δημιουργήσουν άλλα σχήματα και εικόνες.




















Θέλεις να δοκιμάσεις να παίξεις κι εσύ τάγκραμ; 

Ο στόχος σου είναι να καλύψεις το σχήμα με τα επτά κομμάτια, έτσι ώστε το
σχήμα αυτό να περιέχει όλα τα κομμάτια και κανένα να μην καλύπτει το 

άλλο. Πάτησε πάνω στην εικόνα και το παιχνίδι ξεκινά!!!

2η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού

Η Πανελλήνια Ημέρα Σχολικού Αθλητισμού για το τρέχον σχολικό έτος θα διεξαχθεί στις 5 Οκτωβρίου 2015 με θεματικό άξονα: «Σχολικός Αθλητισμός–Συμμετέχω και μαθαίνω τα Ολυμπιακά Ιδεώδη μέσα από τα Ολυμπιακά και τα Παραολυμπιακά Αθλήματα».
Στο 13ο Δημοτικό Σχολείο Νίκαιας θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις στα πλαίσια της 2ης Πανελλήνιας Ημέρας Σχολικού Αθλητισμού.
Συνδεθείτε εδώ με την ιστοσελίδα του σχολείου μας για σχετικό υλικό. 

Το παρεάκι μας,  αφού παρακολουθήσει την  παρουσίαση και τα βιντεάκια που ακολουθούν, θα παίξει κι ένα επιτραπέζιο παιχνίδι με θέμα τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Πώς να το ονομάσουμε; Θα το αποφασίσουμε μαζί στην τάξη. Προς το παρόν σας παρουσιάζουμε το αυτοσχέδιο ζάρι μας καθώς και μερικές καρτέλες ερωτήσεων, επιβράβευσης ή ποινής.



     
Μια παρουσίαση από την κυρία Βιολέτα Σταύρου, για όλα όσα  θα συζητηθούν σήμερα στην τάξη